Wasinstructie

Hoe was ik op de juiste manier?

Een huidshampoo heeft zowel reinigende als therapeutische eigenschappen. De huidshampoo moet tweemaal gebruikt worden voor een optimaal resultaat. De eerste keer voor het reinigend effect bij de start van een behandeling of als het huisdier erg vuil is. De tweede keer meteen erna met een inwerktijd van 10 minuten om de huidbarrière te herstellen, vocht in de huid te brengen, huidinfecties te verhelpen en/of jeuk te onderdrukken. Voor een gewone wasbeurt, zonder dat uw dier huidproblemen heeft, is één keer wassen voldoende, tenzij de hond erg vies is.

Tips voor een prettige waservaring:

 • Begin al op jonge leeftijd met het positief laten wennen aan wassen.
 • Zorg dat u zelf ontspannen bent.
 • Borstel de vacht voor iedere wasbeurt.
 • Is uw hond nog nooit gewassen? Laat uw hond eerst aan de wasplek wennen zonder daadwerkelijk te wassen met water en beloon hem met affectie, door te spelen of wat lekkers te geven.
 • Laat uw hond eerst wennen aan het water door het gebruik van een washandje of een spons. Daarna pas laten wennen aan het geluid van de douchekop. Vindt de hond de waterstraal eng, gebruik dan een spons en spoel af door water over het dier heen te gieten (met een emmer of met de shampoo mengfles van Maxani).
 • Als uw hond toch angst vertoont of een schrikreactie laat zien, geef hem dan geen affectie of troost! Dit geeft de hond namelijk bevestiging dat wassen inderdaad een enge gebeurtenis is. Probeer niet te reageren en blijf zelf rustig. Leidt de hond liever af, door middel van spelen of iets lekkers geven.  
 • Geef uw hond een lekkere snack met bijvoorbeeld de LickimatTM Splash of via een Kong met daarin bevroren worst.
 • Zorg dat het dier niet kan uitglijden en gebruik eventueel een rubbermat of handdoek.

Wassen is op verschillende plekken en in verschillende vormen mogelijk

Met warm weer is het gemakkelijk om uw hond buiten te wassen. Bij kouder weer kan het beste gewassen worden in de badkuip of de douche. Is het thuis niet mogelijk om te wassen dan zijn er speciale dierenwinkels met een hondenwasstraat waar u zelf uw hond kunt wassen. Lukt het u helemaal niet om uw hond te wassen, bijvoorbeeld doordat de hond extreem bang is, dan kunt u uw hond laten wassen door een professionele hondentrimmer.

Hoe vaak wassen?

Honden met een gezonde huid hoeven alleen gewassen te worden als ze vuil zijn en/of stinken. Ook is het aan te raden om puppy’s al jong te laten wennen aan het wassen. Honden met een huidprobleem moeten vaker en met regelmaat gewassen worden met de juiste shampoo. Hoe vaak is afhankelijk van de aandoening, de ernst van de klacht en het doel van de behandeling. Bij ernstige huidproblemen kunnen de huidshampoos iedere dag gebruikt worden. Ralph Mueller (dermatoloog) benadrukt dat het algemeen bekend is dat de werking van een huidshampoo maximaal 2 tot 3 dagen aanhoudt. Volg altijd het advies van uw eigen dierenarts op. Bij dieren met huidproblemen wordt in het algemeen bij de start van een behandeling de speciale huidshampoo minstens drie keer per week geadviseerd gedurende 2 à 3 weken. Daarna wordt in overleg met uw dierenarts besproken hoe en wanneer de shampootherapie af te bouwen naar een onderhoudsfrequentie van meestal 1 keer per week.  

Wassen

Voor veel diereigenaren en veterinaire specialisten is het een uitdaging om dieren te wassen. Ten behoeve van het dier en de shampootherapie verstrekt Maxani graag meer informatie over hoe dieren het beste gewassen kunnen worden en hoe de shampootherapie werkt. In de onderstaande video laten we zien hoe een wasbeurt verloopt. Heeft u nog vragen over het wassen of over de Maxani huidshampoos?

Bekijk de wasinstructievideo Neem contact met ons op

Wasinstructie

(tenzij anders aangegeven door uw dierenarts)

Als u uw huisdier voor de eerste keer wast bij de start van een behandeling, of als uw huisdier erg vuil is, is het belangrijk om de shampoo twee keer aan te brengen. De eerste keer kunt u de shampoo direct weer uitspoelen en de tweede keer laat u de shampoo 10 minuten intrekken.

 

 1. Maak de vacht en de huid van uw huisdier goed nat met lauwwarm water.

 2. Verdun de huidshampoo met lauwwarm water in een verhouding van 1:5 in de shampoo mengfles van Maxani. Giet de huidshampoo vanaf de nek tot aan de staartbasis op de vacht. Masseer de shampoo in op de huid. Voor het beste resultaat de huidshampoo ook onverdund op de aangedane plekken aanbrengen. Was de staart en huidplooien goed en ook tussen de tenen. U kunt een zachte, schone spons als hulpmiddel gebruiken voor deze moeilijk te bereiken en kwetsbare plekken.

 3. Ga direct door naar stap 4 als de hond afgelopen week vaker gewassen is, of spoel
  de shampoo uit met lauwwarm water tot het water helder wordt en herhaal stap 2. 
 4. Laat de shampoo 10 minuten intrekken. Dit is erg belangrijk voor het inwerken van de werkzame bestanddelen. De 10 minuten gaan in na het inmasseren. Gebruik eventueel een timer om de tijd te bepalen.

 5. Spoel de shampoo weer uit tot het water helder wordt.

 6. Laat uw huisdier zich uitschudden en dep uw huisdier droog. Droog het dier daarna voorzichtig met een zachte handdoek af. Het gebruik van een (hete) föhn wordt afgeraden omdat dit de huid uitdroogt. Bij een dikke vacht of een vacht die lastig droogt is het gebruik van een speciale honden föhn aanbevolen om verstikking te voorkomen.

Tips:

 • Houd de sproeikop altijd dichtbij de huid.
 • Was indien nodig de kop van uw huisdier met een spons of washandje.
 • Vermijd contact van de shampoo met de ogen en neus van uw huisdier. Als dit toch gebeurt, spoel de ogen en neus direct met overvloedig schoon water uit.
 • Als u uw huisdier in een bad of in de gootsteen wast, is het van belang dat de stop er niet in zit. Wanneer er water in het bad komt te staan verdunt dit de shampoo en vermindert de werking.
 • Zorg dat u zelf ontspannen bent en geef uw dier een beloning door middel van iets lekkers, even spelen of wat extra aandacht.
Bekijk de wasinstructievideo