Masivet® informatie voor diereigenaren
Mijn huisdier heeft een mastceltumor of mastocytoom: Wat nu?
Wat is een mastceltumor?
Mastceltumoren zijn de meest voorkomende huidtumoren bij honden en de tweede meest voorkomende huidtumoren bij katten. Mastcellen helpen normaal gesproken tegen infecties en spelen een belangrijke rol bij allergische reacties. Wanneer de deling van deze mastcellen op hol slaat, spreken we van een
mastceltumor.
Wat is Masivet®?
Masivet® helpt de tumor bij uw hond te stabiliseren of te genezen. De werkzame stof is Masitinib, dit is een Proteïne Tyrosine Kinase (PTK) remmer die inwerkt op c-Kit. Het is geen chemotherapie en veroorzaakt hierdoor minimale schade aan de gezonde weefsels. Masivet® wordt toegediend in de vorm van tabletten. De dosis wordt één keer per dag direct voor de maaltijd of tijdens de maaltijd met wat voedsel toegediend. Zoals bij andere tumortherapieën is het moeilijk te zeggen of de behandeling met Masivet® bij uw hond aan zal slaan en hoelang de werking van Masivet® aanhoudt. Het is daarom belangrijk om regelmatig bij
uw dierenarts op controle te gaan. Ook is het van belang om door de dierenarts de bloedwaarden te laten checken en te bepalen of de dosis van Masivet® aangepast moet worden.
Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van Masivet®
De werkzame stof in Masivet® behoort tot de risicovolle stoffen voor dier en mens. Daarom adviseren wij u enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen bij het toedienen van het geneesmiddel, de omgang met het dier en zijn/haar uitwerpselen, braaksel en speeksel:
- Vermijd direct contact van de tabletten met de huid. Draag wegwerphandschoenen bij het toedienen.
van de tabletten en het opruimen van uitwerpselen of braaksel; - Ruim de ontlasting van uw huisdier op;
- Was goed uw handen, nadat u de hond/kat geaaid heeft en wanneer de hond/kat u gelikt heeft.
Wij raden aan het gebruik van Masivet® goed te overdenken bij:
- Huishoudens met zwangere of lacterende vrouwen;
- Huishoudens met mensen met een zwakke gezondheid;
- Honden die de neiging hebben de mensen/kinderen in het huishouden veel te likken.
Bewaar de tabletten buiten bereik van kinderen en huisdieren. Breng restanten van het geneesmiddel die niet meer worden gebruikt ter vernietiging terug naar uw dierenarts of apotheek. Lees voor het gebruik de bijsluiter goed door!
Welke bijwerkingen kunnen er optreden?
Braken en/of diarree is een veelvoorkomende bijwerking. Als het tablet binnen 10 minuten na toediening wordt uitgebraakt, dient de behandeling te worden
herhaald. Als het tablet langer dan 10 minuten na toediening wordt uitgebraakt, dient de behandeling niet te worden herhaald. Uw dierenarts kan een middel tegen braken en/of een maagbeschermer voorschrijven indien nodig.
Hoe moet ik Masivet® aan mijn hond geven?
Draag altijd (wegwerp)handschoenen bij het toedienen van de tabletten. De tabletten moeten 1 keer per dag voor of tijdens de maaltijd worden gegeven en moeten in hun geheel worden gegeven. Tabletten mogen niet verdeeld, gebroken of vergruisd worden. Gebroken tabletten die na het kauwen door de hond worden uitgespuugd, moeten worden weggegooid (breng restanten naar uw dierenarts of apotheek voor vernietiging). Draag hierbij ook handschoenen.
Als u een dosis vergeet, moet u de volgende dosis toedienen zoals is voorgeschreven. U dient de dosis niet te verhogen of verdubbelen. Als u meer dan het voorgeschreven aantal tabletten hebt toegediend, moet u contact opnemen met uw dierenarts.
Hoelang moet mijn hond Masivet® krijgen?
De duur van de behandeling is afhankelijk van hoe uw hond op de behandeling reageert. De behandeling dient te worden aangehouden in geval van stabiele ziekte, dat wil zeggen in geval van statische, gedeeltelijke of volledige respons van de tumor, op voorwaarde dat het product voldoende goed verdragen wordt. In dit geval wordt de behandeling gedurende 6 tot 12 maanden gegeven. De behandeling moet na 4 weken worden geëvalueerd om de eerste respons te beoordelen. Als de tumor na 4 weken nog steeds groeit, slaat de behandeling waarschijnlijk niet aan en dient deze te worden herzien.
Hoe wordt mijn hond verder opgevolgd?
Uw hond zal de eerste 8 weken van de behandeling elke 2 weken op controle moeten komen bij uw dierenarts. Bij deze controles wordt de algemene toestand van uw dier bekeken en wordt er bloedonderzoek en/of urine onderzoek gedaan. Uw dierenarts kan u dus vragen urine van uw hond mee te nemen.
Tip: draag wegwerphandschoenen bij het opvangen van urine.
Na deze 8 weken komt u met steeds langere tussenpozen (tenminste maandelijks) op controle bij uw dierenarts, afhankelijk van hoe het met uw dier gaat.
Langdurige behandeling mag alleen geschieden onder strikt toezicht (tenminste maandelijks) van uw dierenarts.
Heeft u verder nog vragen? Neem contact op met uw behandelend dierenarts!